Home

WELKOM bij KLANKATELIER
 
Praktijk voor klankontwikkeling & -beleving
volgens de Lichtenberger Methode
 
voor zangers, koorleden, instrumentalisten, acteurs, sprekers, therapeuten, lichaams- c.q. stemwerkers, pedagogen en een ieder die zijn (stem-)geluid wil ontdekken & ontwikkelen.  
 
 
Binnenkort een serie van 3 cursussen
'Zingen met de Lichtenberger Methode'
 
Deze 3 cursussen sluiten als drieluik mooi op elkaar aan, maar elke cursus kan ook prima op zich gevolgd worden
 
Leer zingen zonder je met jouw stem te bemoeien en zonder in te grijpen. Alleen zingen. En horen, anders horen. Laat je dan verrassen door het vermogen tot zelforganisatie van jouw eigen wezen en van de klank. Ervaar het gemak om te zingen en de veelzijdigheid en grootsheid van jouw stemgeluid, de warmte ervan en de sprankeling. Drie cursussen om dit te ontdekken en om hier van te genieten!
 
zo. 29 oktober 2017
zo. 19 november 2017
zo. 17 december 2017
  
Meer informatie hieronder
  

 

Is het mogelijk om in een andere zijns-toestand te komen door te zingen? Veel mensen roepen het, maar ik denk niet dat we het over hetzelfde hebben. “Je zingt je vrij” “stembevrijding” “zingen is zijn” en dat soort uitspraken hoor ik vaak. Wat dit voor veel mensen betekent is dat zij leren om eindelijk te durven zingen, waarmee zij een gevoel van “er mogen zijn” krijgen, waarmee zij zich eindelijk kunnen uiten en dit brengt een bepaalde vrijheid. Je durft, je gaat los, je zingt!
De toestand die ik bedoel is, denk ik, een andere. Je gaat niet alleen los en je durft niet alleen, de klank die je voortbrengt doet via onze oren, en niet zomaar via onze oren, iets met het zenuwstelsel en brengt ons in een toestand van rust en ruimte. Van grenzeloos worden en toch niet zweverig. Van totale rust, en toch alert-zijn. Van in verbinding zijn met ons wezen zonder afgesloten te zijn van de buitenwereld, onze binnen- en buitenwereld bij elkaar...
Maar hoe dan? Hoe kan zoiets?
Leer het geheim van de zintuigen kennen. Ze werken voor ons en als we ze volgen, komen we bij wonderlijke fenomenen. Je zult misschien zeggen: “Ik gebruik mijn zintuigen altijd al, ik hoor, ik proef, ik ruik, ik zie, ik voel, waar heb je het over ?” Meestal gebruiken we onze zintuigen om aan iets te kunnen refereren of om iets te kunnen beoordelen. We ondergaan geluid niet zo zeer, ons oordeel is zo snel, dat we het ondergaan gepasseerd zijn. En zelfs als we genieten van dat heerlijke eten, zijn we zo snel met ons oordeel dat we het genieten op dat moment al weer vergeten zijn. Ook hebben de zintuigen een grote rol in het oproepen van emoties. We horen muziek en we komen in een bepaalde stemming, we ruiken iets en zijn terug in onze kindertijd.
Ook hier bedoel ik iets anders met het volgen van de zintuigen.
Als we onze eigen stem als voorbeeld nemen. We maken een klank zonder voorbedachte rade, zonder esthetisch uitgangspunt en op het moment dat we gewaarworden dat deze klank steeds meer diepte krijgt of van een kwaliteit is dat met sprankelen, bruisen of levendigheid vergeleken kan worden, doet dit iets met een bepaalde hoofdzenuw in onze hersenen. De Nervus Vagus welteverstaan. Deze wordt actiever en hierdoor komen we in een andere toestand. De spieren in ons stemapparaat, verbonden met deze zenuw gaan zich anders gedragen en we beginnen makkelijker en vrijer te zingen. De klank wordt hierdoor nog weer dieper, helderder en beweeglijker en dit maakt de Nervus Vagus nog actiever en zo gaat het eindeloos door. Het lijkt of we zweven, alsof we moeiteloos rechtop staan, ons geluid nemen we in ons hele lijf waar en tegelijkertijd vol buiten ons. Deze toestand en de bijbehorende klank is engelachtig, groots en krachtig tegelijk te noemen. De uitvoerder ervaart het en de toehoorder ervaart het. Magie.
En wat nog mooier is, deze ervaringen doen logischerwijs iets met ons als mens. Als we dit aandachtig luisteren en waarnemen ontwikkelen, gaan we anders om met onszelf, met elkaar, met onze kinderen. Er komt ruimte in ons zijn en een enorme creativiteit. We worden flexibeler, zachter, vindingrijker en dat allemaal door ons vermogen om te leren vertrouwen op de zintuigen.
De komende 3 maanden zal ik een serie van 3 cursussen geven rondom dit fenomeen. In de folder hieronder meer informatie hierover. Doen is geloven.
 

CURSUS 1: KLANKWEZEN

De klank ervaren als verfijnd wezen. Ons eigen wezen door deze klank geraakt. Dan door klank ons wezen vormgegeven

Leren anders te horen

Tijdens deze cursus ervaren we wat het oor doet met de klank die we zingen. Alsof de klank een eigen wezen is, dat invloed heeft op ons oor en op ons zijn. We ondergaan onze klank dieper en dieper en ons geluid groeit en gaat steeds meer stralen.

 

- Individueel zingen &

in groepsverband ervaren;

- leren met & van elkaar

 

Datum: 29 oktober 2017

max 8 personen

125 euro incl BTW

CURSUS 2: CONTACTWEZEN

Verbinden met ons zachte wezen. Dit wezen wijst ons dan de weg. Door klank ons wezen weer verbonden

Leren anders te voelen

Tijdens deze cursus ervaren we wat er met onze klank en met onszelf gebeurt, wanneer wij zachter worden. De vele lagen van de weefsels in ons zachter. We komen dichter bij onszelf en zo ook makkelijker in verbinding met elkaar.

 

 

 

- Individueel zingen &

in groepsverband ervaren;

- leren met & van elkaar

 

Datum: 19 november 2017

max 8 personen

125 euro incl BTW

 

CURSUS 3:         KOOR

Gedragen door de klank. Samen zingen als één wezen. Door klank ons grote licht onthuld.

 

 

KOOR

Tijdens deze cursus ervaren we hoe we klinken als we via ons oor verbonden zijn met de klank en met elkaar tijdens het zingen van een lied. In deze lichte dagen vlak voor kerst zingen we tot slot samen buiten; een piepklein concertje.

 

 

  

- In groepsverband werken aan enkele liederen;

- einde van de dag samen buiten zingen.

 

Datum: 17 december 2017

geen max aantal personen

75 euro incl BTW